İl Müdürümüz Arif ABALI Anız Yakmanın Zararlarını Anlattı.
Mersin İl Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Arif ABALI, "Modern tarım tekniğinde anız yakmak son derece yanlış olup, yakma sonucu meydana gelen zararları telafi etmek mümkün değildir. Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına, su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anızı yakılan toprağın su tutma gücü azalmaktadır, sulama yapılma esnasında veya yağmuru toprak muhafaza edemediği için, su sarfiyatı maksimum düzeye ulaşmaktadır. Organik üst tabakanın zarar görmesiyle toprak verimi düşer. Günümüzde, toprakların organik maddece fakir olduğu gerçeğiyle birlikte, anız yangınları topraklarımızı daha da sıkıntılı hale getirmektedir. Anızı yakılan topraklarda fazla kayıp meydana gelmektedir, hasattan sonra anızı yakılmayan tarlalar, verimli olmaktadır" dedi.
Konuşmalarının devamında Sayın ABALI şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek konunun çiftçilerimiz tarafından iyi anlaşılması için maddeler halinde tekrarladı.
Anız yakılması ile;
1-Bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın, canlı üst kısmı yani organik maddesi de yanmaktadır.
2-Toprağın, su ve rüzgâr erozyonuna karşı dayanıklılığı azalmaktadır.
3- Anızı yakılan toprağın su tutma gücü azalmaktadır.
4-Anız yakma ile toprağın doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir.
5-Havayı kirletmekte ve yükselen dumanların özellikle yol kenarlarında görüş mesafesinin engellenmesi sonucu can ve mal kaybına yol açmaktadır.
2872 Sayılı Çevre Kanunu ek-1 maddesinin c bendinde " Anız yakılması, çayır ve mer'aların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır."
Çiftçilerimizin geçim kaynağı olan topraklarına zarar vermemeleri ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemeleri için; "Anızları Yakmamaları" gerekmektedir.