İl Müdürlüğümüzün yaptığı eğitim, seminer, fuar toplantıları ile son bir kaç yılda ilimizde popüler ürün haline gelen Avokado üretimi hızlı bir şekilde artıyor. Kendiside Avokado üreticisi olan İl Müdür Yardımcımız Mustafa Nevzat ZAYİM üreticilere bazı uyarılarda bulundu. "Avokado ilimizde Muz kadar yatırım gerektirmediği için düşük maliyetli alternatif bir ürün olma yolunda ilerliyor ancak Avokado hassas bir bitki bu nedenle bahçe kurulurken dikkatli olunması ve kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi gerekir" diyen Zayim:
"Avokado için iklim, toprak ve sulama suyu analizi çok önemli, uzun süre don gören ve taban suyu bulunan tuzlu, kireçli, ağır topraklar tercih edilmemeli. Hafif don gören yerlerde de dayanıklı çeşitler seçilmeli. Mümkün mertebe güneye bakan eğimli yamaçlar tercih edilmelidir. Anamur ve Erdemli arasında nadiren don görülmekle birlikte Tarsus tarafında sıklıkla don görüldüğünden yetiştirilen çeşitler dona dayanıklı çeşitlerden oluşmalıdır. Aksi takdirde emeklerimiz ve zamanımız boşa gider. İlimizde 250-300 rakıma kadar Avokado tarımı yapılabildiğini, Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Silifke, Erdemli, Mezitli ve Yenişehir ilçelerimizde mikroklima iklime sahip yerlerin tercih edildiğini belirten Zayim, Tarsus ve Akdeniz ilçemizde soğuğa dayanıklı çeşitlerle planlama yapılmasının daha uygun olacağını söyledi. Bilinenin aksine Avokadonun aşırı suyu sevmedigini, ilk yıllarda güneşten ve aşırı rüzgardan korunması ve aşırı sulanmaması gerektiğini belirtti."